První stavební kamenem pro budoucí kmen bylo právě běžkování na Brčálníku. Náčelník přišel s tím, že jeho kamarádi z tanečního klubu mistra Kozelky jedou na Šumavu běžkovat a jestli bych nejel taky. Inu jel, proč ne, běžky jsem nenáviděl od školního lyžaského výcviku a jednou to zlomit musím. Na vlak jsme přišli díky Náčelníkovi pozdě, takže jsme jeli v posledním vagónu, zatímco rozjuchnaný zbytek výpravy v prvním. Náčelník mě četl svoji pohádku o hříbátku Arnoštovi, čímž bavil celý vagón a doufal, že s její pomocí sbalí Janu Dvořákovou. Což se mu ve finále nepodařilo.
        Po vystoupení z vlaku ve stanici Brčálník jsem se seznámil se zbytkem výpravy - Janu Dvořákovou už jsem znal, Zabiho, Kouňu, Mášu a Verču ne. Pak už jo. Ubytovali jsme se a šli běžkovat na Hofmanky, kamž nás zavedl vyjetou stopou kolem Rudolfovny Zabi. Vystoupali jsme ještě na Pancíř, kde jsem několikrát sklouzli po sjezdovce a nechali se vyvézt vlekem (1x) a šupajdili zpátky na Brčálník dlouhým sjezdem přes rozcestí pod můstkem.
        Na Brčálníku, v hotelu Fanda byla nuda, takže jsme se operativne přesunuli do blízkého penzionu Jana, kde měli vyhřívaný bazén, vzali s sebou šampaňské a míč a juchali do pozdních nočních hodin. Po návratu jsme se s Mášou zamkli u holek v pokoji a nikoho tam nepustili až do rána, zbytek výpravy se nám celou noc připomínal bušením do zdi.




Jinou fotografii nevlastním, i když vím, že jich alespoň dalších 5 existuje

pro úplnost následují obě náčelníkovi pohádky

Pohádka o neposlušném hříbátku

     Bylo a žilo jednou jedno malé hříbátko. Tedy spíš hřebák nebo hříbák či tak nějak. Prostě malý, úplně malinkatý koník-sameček-hříbě. Nikdo nevěděl jak se na tomto světě objevil, jak se jmenuje ani kde bydlí. A nevěděl to ani on sám. Nepotřeboval to vědět, protože si celý den jenom hrál a skotačil a lekal se a hopsal a běhal sem a běhal tam a dopředu a dozadu a dokola a vůbec.
     A bylo jaro. Květy kvetly, pupence pupěly, ptáčci zpívali, cvrčci cvrkali, berušky si počítaly své tečky, zpívaly si nejnovější šlágry, a broučci prckové ... ehm. Květiny voněly nejnovějšími parfémy a mravenci si v mraveništi čistili kanalizaci a stavěli nejnovější mrakodrapy. A zajíc běhal po louce a drbal se za ušima, a medvěd seděl pod stromem a počítal si nový přírůstek blech, a vlkovi se sbíhaly sliny, protože viděl novou Karkulku, a křečkovi opět povyrostly přední zuby, a veverka dojídala zimní zásoby oříšků, a sovy právě chrápaly, neboť bylo zrovna pravé poledne, a pavouk Křižák již pátým rokem vymýšlel stále geniálnější systém, jak zamotat do sítě vosí hnízdo, přestože mu vosičky loni roztrhaly veškeré pavučiny, a ještě mu málem napíchaly prdelku, a jelen si počítal nové přírůstky paroží, srna zase nové přírůstky srnčat, a kůrovec si s chutí chroupnul do kůry, lýkožrout do lýka a datel do telegrafního sloupu. Liška právě pracovala na své zrzy a přemýšlela jak by nejlépe udělala kariéru v oblasti chlupové kosmetiky, a jezevec, který se právě probudil ze zimního spánku, byl nevrlý, neboť hrneček, který si na podzim postavil do pravého rohu brlohu, byl právě v rohu levém, a protože stejně jako každý rok povyrostl a tudíž má jako každé jaro krátkou peřinu. Myši započaly útok na nedaleké chatové oblasti a sokoli pro změnu na myši. Žížaly si užívaly v krásně rozbahněné louce a budovaly si nejnovější obranný systém proti bezohledným útokům všežravých slepic jejichž inteligence je stejně tak sporná jako inteligence žížal. A příroda seděla za bukem a neuvěřitelně skvěle se bavila představou, že by žížalám dala zobáky a slepicím vzala perutě.
     Náš malilinkatý koníček si zase skotačil na krásně vonící louce, na té, která nebyla podmáčená od jarních povodních a kde se nevrtaly ani žížaly ani slepice. Ale za to tam byla hromada krtinců. A tak se stalo, že náš malý hrdina zakopl právě o takový krtinec a upadl. A protože i když to byl malinkatý koník, nebyl to koník luční, a vzhledem k poměru hmotností atd. může se každý průměrně inteligentní posluchač dovtípit, že se země patřičně otřásla. A málem by se otřásla po druhé, když se snažil krtek Bohouš marně dostat na povrch zemský, což se mu samozřejmě nemohlo podařit, když mu koník ležel na bejváku. Nakonec musel vylézt oknem z koupelny. A země se otřásla podruhé, protože Bohouš při své neohrabanosti utrhl umyvadlo.
     "Co děláš, ty nemehlo?" zahuhlal na koníka a mžoural jako důchodce, kterému právě zavřely před nosem dveře od tramvaje, protože si v tom fofru zapomněl v bejváku brýle. Koník se velmi rychle sesbíral ze země, otřásl se a přehodil si hřívu doprava, sklonil se k nadávajícímu krtkovi a zafuněl mu na lavu: "Ahoj!".
     "Nefuň na mě, táhne ti z tlamy, ty Joujo."
     Koník se zarazil :"Já jsem Jouja?"
     "Jo, jseš Jouja a taky tydýt, budižkničemu, tlamofuň, nemehlo, břídil, packal, škrábal, kousal, dupal, viděl, slyšel a málem i zničil!"
     "To všechno jsem opravdu já?"
     "Jo," povídá Bohouš a nadechl se. Ale Koník mu okamžitě skočil do řeči.
     "A kdo jseš Ty?"
     Krtek hrdě vypnul mínus dvojky prsa a povídá: "já jsem krtek Bohouš. A bydlím tady. A tys mě probudil o dvě hodiny dřív než jsem měl nařízenýho budíka, takže jsem nedospal zimní spánek a bude mě zase celej rok bolet hlava. A zchodil si mi ze stěn všechny obrazy a převrátil si mi hrnek s medovinou, takže mam po snídani a ještě jsem si kvůli tobě zničil koupelnu. A protože jsem tam zapomněl brejle, já mám teď ty nový zatmavovací, takže na tebe tady nebudu dlouho mžourat, takže si di hopsat někam jinam!"
     A jak byl rozčilen tak se začal znova hrnout zpátky do bytu tím okýnkem do koupelny a protože neměl brýle, jak bylo již zmíněno, utrhl si ještě vodovodní baterii. Koník na louce osaměl.Chvíli pozoroval, jak stará zajícová honí starého záletníka zajíce s válečkem na nudle, protože se dozvěděla o jeho poměru s vdovou kunou, ale když zjistil, že zajícová zajíce stejně nedohoní, začal přemýšlet o svém jménu. Z dálky k němu sice doléhali útržky rozčileného monologu paní zajícové : " ...když ty kunu, tak já tchoře...". (Poté se ozvala dutá rána a louka až příliš podezřele ztichla.) ale ty koníka z jeho bloumání nedokázaly vytrhnout. Přemýšlel a přemýšlel, jak je možné, že Bohouš sám od sebe zná jeho jméno když ho v životě neviděl a když ani on sám své jméno nezná, on, sirotek, nalezený před branami prapodivného ústavu Kozolupy, odkud nakonec stejně zdrhnul a tudíž neprošel tamním systémem převýchovy. Ale toulal se světem a jeho světácký život mu plně vyhovoval. Pravda, sice mu zprvu nebylo dobře po práškovaném ovsi na polích, ale protože zemědělci přestali dostávat dotace od státu i oves přestal chutnat jako prášek na praní. Pil vodu z malých potůčků, povětšinou horských, malá poznámka: jen jednou se napil z Vejprnického potoka, a právě od té doby je grošovaný.
     "No nevadí," pomyslel si a snad by se i byl býval podrbal z uchem ale protože s kopytem to jde špatně, tak to vzdal. Vzhledem k tomu, že náš hrdina si nikdo z ničeho hlavu nedělal, pokrčil lopatkami, zastříhal ušima a se skvělým pocitem, že má jméno, se rozběhl k lesu. První na koho narazil, byl datel, který seděl pod telegrafním sloupem, klapal na prázdno zobákem ulepeným od dehtu, koulel očima a kroutil hlavou tak, že to chvílemi vypadalo, jako by si tam chtěl našroubovat novou.
     "Ahoj," pozdravil ho koník , "víš že mám úplně nové jméno ? A krásný, heč. A dlouhý, heč. A je moje, heč. A co ty ? Máš taky nějaké jméno?" Datel se na něj dlouze podíval a chvíli přemýšlel, jestli náhodou neutrpěl otřes mozku ale když se ten podivný tvor před ním neroztrojoval, usoudil že se jedná o skutečnost a tak odpověděl: "pitomej sloup." A klapl naprázdno zobákem.
     "Já kamaráde sem datel, rozumíš (?), a tudíž datluju. Ale dneska to néni jako dřív. Datluješ a datluješ a pak sem někdo postaví tuhle hrůzu a já si div nevylomím zobák." A potřetí klapl naprázdno zobákem.
     "Já jsem datel a jmenuju se Alois. A jek se jmenuješ ty, tvore?"
     "Já jsem koník JOUJATYDÝTBUDIŽKNIČEMUTLAMOFUŇNEMEHLOBŘÍDIL PACKALŠKRÁBALKOUSALDUPALVIDĚLSLYŠELMÁLEMZNIČIL," vydechl rychle koník. Datel začal koulet očima ještě víc, takže teď vypadal jako ropucha když má zaražené větry, a přitom nevěřícně klapal zobákem jako mlátička na obílí. Pak mu to došlo a začal se smát. A smál se a smál se a smál se a smál se a smál se pořád, jak sedíš ty, ty i ty.
     Koník na to chvíli koukal, ale protože ho to omrzelo, tak se sebral a běžel sdělit tu radostnou novinu dalšímu náhodně míjícímu kolemsedícímu. Jen krátce se zastavil u nedalekého křoví, kde ležel na zádech zajíc držel si bouli na hlavě a tiše si stále dokola opakoval dvě slova: "stará a tchoř, stará a tchoř , stará a tchoř ..." Vzhledem k tomu, že mu na koníkovu radostnou novinu odpověděl pouze: "stará a tchoř," se koník sebral a cválal dál.
     Potkal ještě křečka, orla, veverku, srny, jeleny, psa, vlka, ovci, tučňáka, sokola, krávu, tchoře s kunou, zajícovou s advokátem, jezevce, mravence, vosy a Křižáka, chrápající sovy a žížaly se slepicema. Jenomže všichni se začali strašně smát. A smáli se a smáli se a smáli se a smáli se pořád, jak sedíš ty, ty i ty. Jenom tučňák a žížaly se slepicema se nesmáli, protože to nepochopily a tak mu jenom záviděli, že má tak krásné, zvučné a dlouhé jméno. A tak koník cválal dál, zoufalý, že se mu každý směje. Unavený se zastavil, lehl si do trávy a říkal si: "dobrý bože, nech mě umřít". V tom okamžiku se vedle něj pohnul obrovský balvan. Pohnul se ještě jednou a pak znova, pak se nadzvedl a z balvanu vykoukla hlava. "Prokristapána, kdo mě to zase budí, tady se nedá chvíli spát."
     "Fuj tajbl to jsem se leknul." nadskočil koník.
     "Fuj tajbl vespolek." odpoví želva na pozdrav.
     "Ty se tady válíš, ale já mám strašnýho Dylena."
     "Cože máš, ukaž." říká želva.
     "No, mam problém."
     "No a nechceš se mi svěřit? Pojď popovídáme si, já vim máš to těžký, promluv si s někym komu můžeš důvěřovat. Víš, když máš dobrý přátele, ty Ti vždycky pomůžou, ale Ty jim musíš důvěřovat."
     "No víš, strašně těžce se mi o tom hovoří, měl jsem těžké dětství, rodiče jsem téměř nepoznal, ještě jsem se nedávno málem otrávil, podívej se na mě, jak vypadám. A k tomu všemu mám ještě strašně dlouhý jméno."
     "No a co je zvláštního na dlouhém jménu? Všichni aristokrati mají přece dlouhé jméno."
Koník zastříhal ušima a protože neznal slovo aristokrati a nechtěl vypadat jako kobyla ze ZOO, radši mlčel a kýval hlavou jako že chápe.
     "Jenomže, já když ho každému řeknu, tak se mi všichni hned smějou a neřeknou mi proč. A jak ty se vlastně jmenuješ, kamene?"
     "Za prvý, nejsem kamen, ale želvák. A jmenuju se Steve. Ale řekni mi radši, jaké je Tvoje jméno, koni."
     "JOUJATYDÝTBUDIŽKNIČEMUTLAMOFUŇNEMEHLOBŘÍDILPACKALŠKRÁBAL KOUSALDUPALVIDĚLSLYŠELMÁLEMZNIČIL" vydechl rychle koník a čekal kdy se začne želvák Steve řechtat. Steve byl však absolutně v klidu, jenom mrkal očima a snažil si to strašně dlouhý jméno nacpat nejenom do hlavy, ale taky do krunýře.
     "No máš opravdu dlouhý jméno, ty jsi aristokrat? "odpověděl po chvíli. Koník chvíli zaváhal, slovo aristokrat se mu zdálo jako nadávka a proto odpověděl, že ne.
     "A proč máš tak dlouhé jméno a kdo ti ho dal?" zeptal se Steve.
     "Dal mi ho krtek Bohouš." Steve zase zamrkal, pak si odkašlal a povídá:
     "Nebylo by jednodušší , kdybych ti dal jiné, kratší jméno?"
     Koník v radostné představě, že bude mít nové, kratší jméno samozřejmě souhlasil a zeptal se: "Můžu si vybrat?"
     "Nemůžeš, ty se totiž budeš jmenovat Arnošt."
     "Arnošt,?" zamyslel se koník? "Vlastně proč ne Arnošt, Arnošt, Arnošt, Arnošt, Arnošt, Arnošt, to nezní špatně." A čím víckrát si opakoval své jméno, tím větší radost měl z toho, že ho dostal.
     Vesele vyskočil, střihnul ušima, vyhodil kopýtkama, švihnul ocasem a zafuňel Stevovi na hlavu:
     "Steve, děkuju. Jseš opravdový přítel."
     A pak se prudce rozběhl po louce a dováděl a dováděl, a dováděl a dováděl, a květy kvetly, pupence pupěly, ptáčci zpívali, cvrčci cvrkali, berušky si počítaly své tečky, zpívaly si nejnovější šlágry, a broučci prckové ... ehm. Květiny voněly nejnovějšími parfémy a mravenci si v mraveništi čistili kanalizaci a stavěli nejnovější mrakodrapy. A medvěd seděl pod stromem a nemohl se dopočítat nového přírůstku blech, a vlkovi se sbíhaly sliny, protože viděl novou Karkulku, a křečkovi opět povyrostly přední zuby, a veverka dojídala zimní zásoby oříšků, a sovy se právě probírali ze spánku, neboť už se začínalo šeřit, a pavouk Křižák již nevymýšlel stále geniálnější systém, jak zamotat do sítě vosí hnízdo, přestože mu vosičky loni roztrhaly veškeré pavučiny, a ještě mu málem napíchaly prdelku, protože už si šel lehnout, kdežto jelen si stále ještě počítal nové přírůstky paroží, srna zase nové přírůstky srnčat, a kůrovec si s chutí chroupnul do kůry, lýkožrout do lýka a datel se obloukem vyhnul telegrafnímu sloupu. Liška stále pracovala na své zrzy a přemýšlela jak by nejlépe udělala kariéru v oblasti chlupové kosmetiky, a jezevec, který se toho dne probudil ze zimního spánku, byl nevrlý, neboť už byl zase večer a hrneček, který si ráno postavil do pravého rohu brlohu, byl právě v rohu levém. Myši si vyměnili směny a započaly nový útok na nedaleké chatové oblasti a sokoli už nepodnikali nic, protože museli sedět na vejcích. Žížaly se zavrtaly do krásně rozbahněné louky a vykašlali se na bezohledné útoky všežravých slepic jejichž inteligence je stejně tak sporná jako inteligence žížal.
     A příroda už neseděla za bukem a nebavila se představou, že by žížalám dala zobáky a slepicím vzala perutě, protože měla jiné starosti a sice připravit se na krásný a voňavý první jarní večer. A sluníčko pomalu zapadalo a všechno utichalo, zvířátka, ptáčkové, plazové, stromy i drobná květena a lesem se rozhostil klid a mír. Náš hrdina Arnošt se uvelebil na mechovém paloučku, který ještě nestačil spást, lehl si do voňavého mechu a nechal si zdát ty nejkrásnější sny o tom, jak potkává všechna zvířátka a oni ho zdraví a říkají mu: "dobrý den Arnošte, ahoj Arnošte, buď zdráv Arnošte, tě pic Arnošte, pozdrav Pánbůh Arnošte, čágo belo Arnošte, sallam elleikum Arnošte, rukulíbám Arnošte, jak se vede Arnošte?"
     A na nebi se rozzářili tisíce hvězd a stříbrný koláč měsíce osvětloval krajinu aby lesní víly mohli tančit a vít věnce. A jen odněkud z povzdálí se ozývalo žalostné úpění:
     "Stará a tchoř, stará a tchoř."

Dobrou noc. P.S.: pokračování příště.

O sněhurce

      Za devatero kopci, osmero údolími, sedmero řekami, šestero kadibudkami, patero loukami, čtvero hájovnami, trio studánkami, duo em&em´s a uno motorestem stálo jedno malé království. Malé, ale bohaté. Pravda, penězi se to u nich moc nehemžilo, ale co je důležitější než peníze a zlato, no děti ? - ? Ne tak ne děti, sůl to není, taky import, ale co je důležitější než peníze a sůl ? No jistě děti, je to přece myšlenka. Království bylo bohaté na myšlenky. A snad právě proto se jmenovalo - Gustavovo království.
     Tamní král, Evžen IV., seděl celý den na trůnu a přemýšlel. Řešil nejrůznější rébusy, soudil nepokojné poddané (pumpaře Vávru a bezdomovce Hlávku), a vymýšlel různá zlepšení a nové technologie ve všech oblastech lidské činnosti. A byly to nápady vskutku věcné a lidi je proto rádi přijímali a využívali pro blaho všech, hlavně ale svoje. Král Evžen IV. dostával stovky, ba i tisíce děkovných dopisů ze všech koutů světa (např. od zahrádkářů za hnojivo na plevel, z různých prezidenských kanceláří za Novoroční projevy, z velvyslanectví Angoly za vyřešení bytové krize, z Chicago Hope za dusíkovou masku, z automobilky Lada za vysvětlení principu volantu, z muzea v Mnichově za zaslání unikátního vzorku zkamenělého trusu trilobita, od Vinetoua z rezervace za solární tomahavk, od svazu důchodců za objasnění životní jistoty, od pana Řeřicha z Olomouce za krmivo pro prasata a spousty dalších a dalších) a občas přišel i nějaký ten šek, takže bylo z čeho žít.
     Králův trůn byl však umístěn na poměrně nezvyklém místě a to proto, že Evžen IV. trpěl tzv. chronickou salmonelózou. Byl proto odkázán na poměrně stísněný prostor a kapesní baterku, a nové myšlenky říkal svému pobočníkovi skrze malé srdíčko, které bylo z čistě praktických důvodů vyříznuto o něco níže a bylo tak trochu zvětšeno aby jím mohl projít oběd ale hlavně přátelé ...... no ? Evženovo největší vášní, milé děti, byla totiž - četba. Vždy, když měl volnou chvilku, polední pauzu nebo čaj o páté, uvrtal se král pohodlně do prkýnka a začetl se do toho, co měl zrovínka po ruce. Četl vše. Inzeráty, seznamky, bestsellery, pohádky, Harlekýny, detektivky, kovbojky, komedie, Katky, Překvapení, erotickou literaturu, cestopisy, životopisy, Ábíčka, Ty&Já, oběžníky, Škodováka a vůbec všechno co byla jeho distribuční síť schopna pojmout. A jeho distribuční síť byla opravdu kvalitní. Přesto se ale stávalo, že se mu do ruky dostal časopis obrázkový. I v tomto případě král neváhal a zadumlal si z dudlíku. Lépe řečeno, jal se listovat v krásných obrázcích a snil o tom, jak mu nepadá omítka ze zámku, jak si jednou koupí krásného bělouše a jestli už vyvezli septik.
     Ale ze všeho nejraději snil Evžen IV. o svém potomkovi. Již téměř tři roky nosil v hlavě myšlenku, že se mu jednou narodí dcera. Dokonce měl pro ni i vymyšlené jméno. Dlouho nad ním přemýšlel, ale pak mu učarovala jedna krásná stará pohádka a on se rozhodl, že svojí jedinou prvorozenou dceru pojmenuje Sněhurka. Měl z toho tehdy takovou radost, že mu zaskočilo lízátko. Jenomže jméno bylo, ale jaksi, potomek nikde. Pravda, již jednou se schylovalo k početí královské dcery, ale, možná špatnou konstelací hvězd či tomu chtěl Bůh nebo snad ve tmě zahlédl svou manželku, zkrátka Evžen selhal. V rychlosti se tenkrát vymluvil na akutní apendicídu a spěchal na dvorek do kadibudky, kde si všechno pomalu srovnal, i v hlavě. A jelikož se sám před sebou cítil tak zahanben, byla najednou z apendicídi chronická salmonelóza, přestože jeho zažívací trakt byl v tak perfektním pořádku, že by se za to nemusel stydět ani pašík Anastáz, který, spokojeně se válíc na nedalekém kompostu, často slýchával královo spokojené ulevování.
     Na moudrou radu svého kancléře Helmuta, dal král po celém širém světě roztroubit:
"Na vědomost se dává, že slavný král Evžen IV., mocný panovník království Gustavova, které se rozprostírá od prava do leva, ze předu dozadu a obráceně, jest těžce nemocen a neboť jeho život ještě není u konce, jak by se mohl některý chytrák domnívat, je nabídnuta za jeho uzdravení odměna půl Gustavova království a celá Evženova manželka!"
Navrch ještě nechal král svolat všechny hloupé Honzy z širokého okolí, i ze zahraničí, protože měl utkvělou představu, že lékaři jsou k ničemu a nakonec by mu pomohl stejně tak akorát hloupý Honza. Konec konců jsme přece v pohádce.
     A přišli. Všichni. Počínaje špičkovými klinikami všech zemí a konče ubohými prosťáčky s kadidlem v ruce. Ale nic naplat. Nikdo nedokázal králi pomoci. A ke všemu ještě, byli všichni tak nějak trhlí. A tak si Evžen další rok marně lámal hlavu, čím to čím, že s politiky ..., teda, že ho nikdo neuzdravil. A po roce udělal nové prohlášení:
     "Na vědomost se dává, že slavný král Evžen IV., mocný panovník království Gustavova, které se rozprostírá od prava do leva, ze zadu do předu a naopak, jest stále těžce nemocen a tudíž odměna za jeho uzdravení je stanovena pouze na půl Gustavova království!"
     A to pomohlo. Dav učenců a prostého lidu s velkými ambicemi sice nebyl tak obrovský, ale zato průměrné IQ na jednu osobu vzrostlo asi tak desetinásobně. A tak se král začal léčit. Některé léčebné kůry sice nebyli moc příjemné (jako třeba nechat pacienta vyhladovět - moderní česká metoda, zpívat mu milostné písně strašnou hatmatilkou a přitom kolem něj běhat se smradlavým ručníkem - arabská metoda, či dokonce léčba elektrickým šokem kdy záporné kationty se střetávají z neutrálními neutrony v zóně agresivního dopadu za termodinamickoresuscitačního působení záporných aniontů vyrábějících mikrovlné teplo ve středu dopadu alfavln na kardiovaskulární soustavu pohlavních žláz orgánu a následnému pití saké - japonská metoda), zato se však našli i tací, jejichž léčebné metody král s velkou radostí uvítal. Za všechny uvedu pouze metodu českého pohraničního pastevce zvaného příznačně Turbo, který nelenil a přivezl Evženovi čtyři ze svých nejhezčích dívek. Po první minutě léčby byl král uzdraven, a pln optimismu a sebevědomí. Nechal se léčit ještě čtrnáct dní a pak uspořádal obrovskou zabijačku všech svých - královského pašíka Anastáze. I hodovalo se, jedlo, pilo, nelenilo.
     Ten večer se král rozhodl, že bude mít konečně dceru. Připravil se na to; pořádně se ustrojil, oholil se, ostříhal si nehty a vyčistil si zuby, uši a nos. A pořádně si nahnul z láhve. Když však spatřil svou choť, která se oblékla do erotického kostýmku, rázem pochopil dvě věci: za prvé, že se málo napil a za druhé, že se zřejmě vůbec nevyléčil. A tak dostal, jako již tradičně, nový záchvat běhavky.
     Další rok pak kraloval po starém způsobu a podléhal strašné depresi. Až jednou. To letní ráno již od rozbřesku vonělo šalvějí, mátou a medůnkou a skřivan si na nedalekém poli vyzpěvoval svojí nejkrásnější písničku a všude kolem voněla tráva, květiny a stromy a v kadibudce Brise. Evžen si toho dne opět četl, protože byla neděle a to se nepracovalo. Jak mu tak pod rukama procházela ta spousta knih najednou jej něco upoutalo. Chvíli omámeně pozoroval obálku nové knihy a žasl.
     "No jo - to je vono !!!," vykřikl náhle a s obrovskou radostí se vyřítil z kadibudky, že div nepovalil Helmuta, který mu právě leštil kliku.
     "Cha, cha, cha, cha, cháááááá, mám to, mám to !!!!! Mamka moja chystaj slávu - juj Boha Mária," vřískal Evžen na celé nádvoří pádíc ke skleníku, litujíc cestou, že na tak jednoduchý nápad nepřišel už dávno sám. A přitom mu tyto knihy procházejí rukama dnes a denně. Ale až teprve nyní si toho všiml. Snad příznivá konstelace hvězd, či samotný Bůh tomu chtěl, že ho při pohledu na obálku té knihy napadla tato spásná myšlenka. Stálo tam: "nejčtenější americký..." no ano, je to tady. Best - celer!
     A tak dal král na všech polích zasít celer. Blahodárnou rostlinu pohádkových účinků. Celý rok nejedl nic jiného a další léto se pak rozhodl uskutečnit svůj sen. A povedlo se. To bylo radosti ! Celý svět se radoval.
     "Prý to bude malá Evženová," letělo od úst k ústům. Za devět měsíců a patnáct dní, se králi narodil prvorozený potomek. Jak jej Evžen uslyšel plakat za dveřmi od ložnice, vyřítil se na balkón pln radosti oznámit tu radostnou novinu celé říši:
     "Slyšte, slyšte, Já král Evžen IV., mocný panovník království Gustavova, které se rozprostírá od prava do leva, ze zadu do předu a naopak, na vědomí dávám, že se mi právě narodila dcera. Budiž tato jmenována Sněhurka. Nechť se každý raduje, spívat se smí, daně se snižují a přestěhujte mi trůn zpátky na hrad!"
     Evžen si zamnul ruce a čekal, až ho pustí do ložnice, aby se na Sněhurku podíval. Když se však konečně otevřeli dveře a on přistoupil k lůžku své choti, zamrzl mu úsměv na rtech. Jeho krásný potomek byl totiž chlapec. Nic s tím už ale udělat nemohl - královské slovo, je královské slovo. A tak bylo chlapci do matriky zapsáno: Evžen Sněhurka V.

- & -


     Jak roky ubíhali, chlapec stárnul jako z vody. Jenom nějak moc nerostl. Ve třinácti letech měl Sněhurka pouhých stotřicet centimetrů. Všem bylo jasné, že vzrůstem je po otci. Co bylo ale horší, chlapec měl obličej, celá matka. A právě to bylo důvodem, že se mu každý vyhýbal. Otci připomínal tchýni a navíc byl Sněhurka strašně upovídaný, neboť byl přenošený. Dovedl si povídat s kýmkoliv o čemkoliv a to dlouhé hodiny. Není proto divu, že se mu snažil každý vyhnout. Nebylo to ale nic platné, protože Sněhurka se dokázal vetřít všude.
     A tak se král rozhodl, když bylo Sněhurce osmnáct let, že ho pošle do světa na zkušenou, protože to byl v té době takový zvyk.
     "Synu, jsem na Tebe hrdý, jsi tak veliký, odvážný a hlavně, právě si konečně dospěl. Proto je na čase, aby ses vydal do světa načerpat životní zkušenosti a najít si nějakou tu dívku. Doufám, že budeš mít štěstí a dobře se vyženíš do nějaké bohaté rodiny nejlépe na druhém konci světa. Přeji Ti hodně štěstí - kuchařka Ti teď dá nějaké buchty na cestu a já Ti také něčím přispěji."
     Evžen pak odvedl syna do své dílny a dal mu na cestu dva páry teplých ponožek, kapesní atlas hub, roli toaletního papíru, jo-jo, láhev od piva ("...cestou ji někde vrať..."), náhradní vložky do bot, mléčný zub pro štěstí a drátěný kartáč na zuby.
     "Synku, synku, synku ......," loučil se s ním pak ve vratech a snažil se předstírat pláč.
     Sněhurka si přehodil raneček přes rameno, a dlouhým krokem se vydal na cestu. Šel dnem i nocí, ránem i večerem, polednem i po poli. Přešel devatero kopců, přebrodil devatero řek, prošel devatero měst, až jednou zabloudil v hlubokém a temném lese. Sovy houkali, bludičky svítili ostošest, hejkal si dával dohromady hlasivky, netopíři začali svištět všude okolo a komáři štípali jako posedlí. A tu najednou zahlédl mladý jinoch ve tmě světýlko. Tam v dálce, ano je to tak děti, tam v dálce stála ne zrovna malá chaloupka. Sněhurka s radostným úsměvem na tváři zaklepal na dveře a čekal kdo mu otevře. Oči mu div nevypadli když mu přišla otevřít krásná mladá blondýnka s tak ideálními mírami, že Sněhurka ihned pochopil, že nikdy nebude muset simulovat jako jeho otec.
     "Ahoj, co tě k nám přivádí, takhle pozdě v noci," optala se ho.
     "No, víš já jsem chudý pocestný, který kráčí světem křížem krážem, holýma rukama se živím, a již tady bloudím hezky dlouho dokola a nemám kam bych hlavu složil, protože nemám žádnou pořádnou deku, já jsem totiž tu poslední prodal na trhu a koupil jsem si za ty peníze kastrůlek, on byl totiž tak levnej, že jsem ho prostě musel mít, ikdyž jsem ho pak vyměnil za flanelovou košili, ale tu teď taky nemám, protože ta mě byla malá a tak jsem jí na trhu vyměnil za nové ponožky, on mi totiž tatínek dal teplé ponožky ale ony se brzo rozpadly a já jsem chodil naboso, to ti je tak něco strašnýho, to seš samej puchýř, bolejí tě celý nohy a děláš všechno a vono nic. A taky ...." a Sněhurka povídal a povídal a povídal a povídal a přitom se nastěhoval do chaloupky a posadil se na pohovku a vůbec nereagoval na signály, že se ho chce ta krásná neznámá zeptat jestli si dá kafe nebo čaj.
     "...a tak jsem mu řekl: vidíš co děláš, ale on mi to pořád nechtěl věřit a tak jsem se sebral a šel pryč, protože, vždyť to určitě znáš, komu není rady na toho se vy - kašli, a vůbec máš to tady holka pěkný, co je tamhleto na tej stěně, mi jsme měli něco takového taky doma, jenomže ....," a v tom se Sněhurka zarazil a vytřeštil oči někam do prázdna směrem za krásnou blondýnku.
     "E, e, eee, hé ?," vydralo se mu pouze z úst.
     Na protějším konci haly se objevili další krásky. Sněhurka jich napočítal celkem šest. Takže dohromady sedm krásných dívek - v nádherném domě a plnoletý.
     "Já jsem snad v pohádce ...," vydechl si pro sebe. A věřte nebo nevěřte, děti, byl.
     "Ahoj," volaly na něj a už byly všude okolo něho.
A mladý panic seděl mezi nimi, polykal naprázdno a jediné na co se zmohl bylo pouze:
     "E, e, eee, hé ?"
     Po několika minutách se mu vrátila řeč a tak byl schopen zapojit se alespoň do několika základních dialogů. Dozvěděl se, že dívky jsou světoznámé volejbalové družstvo Hrc-frc, které je svými neotřelými, přesto ale v mezích pravidel, originálními způsoby této míčové hry obávanými protivníky. Dozvěděl se dále, že právě postrádají trenéra, jelikož v těchto bohem zapomenutých končinách nikdo dlouho nevydrží.
     " ... ale když jsme uviděli Tebe, bylo nám hned jasné, že jsi ten pravý," ukončila větu nejstarší z nich a obdařila Sněhurku takovým úsměvem, až se zapomněl drbat na zadku a vydechl pouze: " He !"
     Jednu věc ale dívky před mládencem zatajili. A sice, že se strašidla, kterých bylo v těchto lesích více než dost a s návaly nových uprchlíků stále přibývala, stala osudnými pro pět jeho předchůdců. Dívky totiž sázeli na to, že se nikdo nebude snažit obalamutit někoho, kdo vypadá jako oni. A měli pravdu. Strašidla nejenom že se ho ani nedotkla, ale dokonce ho uznala jako jednoho ze svých a chodili s ním hrát po večerech karty.
    Sněhurka se postupně seznámil se všemi dívkami a přestože volejbalu vůbec nerozuměl, dělal co mohl a měl úspěch.      První dívka, to byla ta co mu přišla otevřít dveře, se jmenovala Anežka. Byla z nich nejvyšší a tudíž o dobrý metr třicet větší než Sněhurka. Ale byla hodná a ráda Sněhurkovi vařila kávu.
     Druhá z nich se jmenovala Apolína. Ta byla druhá nejvyšší. Byla zapálenou tanečnicí a i ona si Sněhurku oblíbila a ráda s ním hrála Ruské kuželky. Už jenom proto, že mezi ně krásně zapadl.
     Třetí nejvyšší byla Boženka. Ta se Sněhurkovi líbila nejvíc. Měla krásné hnědé oči, a tak krásně smečovala ... až jim z toho zapomínal pískat.
     Čtvrtá dívka byla pokřtěna jako Vendulka. Věčně se usmívala a neuměla vůbec vařit. Zato ale ovládala karate, což mladému muži velmi imponovalo.
     Pátá dívka byla nahrávač. Snad právě pro svojí výšku. Jmenovala se Michala a dokázala nahrát z čehokoliv na cokoliv.
     Předposlední nejmenší kráska byla sluníčkem celého týmu. Rodiče jí dali jméno Jana a hudební nástroj - kytaru. Jenomže Jana dokázala brnkat téměř na všechno, jenom kytara šla jaksi mimo ní.
     Poslední a nejmenší dívkou v domě byla Dita. Věčně ulítaná a s hlavou v oblacích. Jako jediná z nich se perfektně dokázala sladit s přírodou o čemž svědčil fakt, že dokázala zkrotit a doma odchovat největšího žijícího hlodavce - obludu Hryz - hryz.
     A tak tam všichni společně žili a vegetili a měli se moc a moc hezky a bylo léto a všechno kvetlo a vonělo a najednou měl Sněhurka devatenáctiny. Příprava na oslavu byla obrovská. Dokonce se o ní dozvěděla na druhém konci říše pohádek zlá sudička Rachačenková, která už několik let kula plány, jak konečně vyzrát nad bohémským životem ksichta Sněhurky. Do vínku mu dala proroctví, že ho na den jeho osmnáctých narozenin porazí tank, ale protože se za těch osmnáct let Sněhurkova života tank zrezavěl a Sněhurka byl stejně ten den na očkování, nebylo z kletby nic. Ta ostuda. Rachačenková ještě dnes vidí tu potupu mezi ostatními sudičkami, jak je neschopná ani takovouhle banalitu zařídit. A tak se rozhodla, že svojí pomstu vykoná na den jeho devatenáctých narozenin.
     Rachačenková toho dne vyčkala, až dívky vyrazí do města na pravidelný nákup, věděla totiž, že půjdou nejdříve do Penny Marketu, aby zjistili, že tam ještě pořád nic nemají, a teprve pak že půjdou někam nakupovat. Vzala na sebe podobu krásné Pamely a zjevila se před vilkou a to ve chvíli, kdy Sněhurka vynášel odpadky.
     "Ahoj, můžu Ti pomoct ?" zeptala se ho a nádherně se na něj usmála.
     "Ahoj, to je dobrý, já to nějak poberu," odpověděl Sněhurka, a pelášil k odpadové jámě, až se za ním prášilo, už aby byl zpátky.
     Hned pozval krásnou Pem do bytu a nabídl jí kávu.
     "Ale jenom nízkotučnou a granulovanou s nízkým obsahem kofeinu," pronesla tiše Rachačenková a začala kout své plány. Předně bylo třeba opít Sněhurku do bezvědomí a pak ho navždy uspat speciální substancí jejího nového uspávacího prášku složeného z netopířích křídel, vyjetého oleje, rozvařené rýže, mazutového prášku, slepičinců, holubích očí a třinácti dalších bylin, jejichž názvy neznám ani já, neboť toto tajemství je střeženo lépe než složení Coca-Coly.
     Když Sněhurka přinesl kávy, přesvědčila ho, že je třeba do kávy rum, a pak ještě jeden a ještě a zas a tak to šlo pořád dokolečka; dokolečka, všude kolečka, vidím kolečko, kolečko bez kolečka - vzor ožrala. Nebojte se děti, on trpaslík je dobrý plavec, ale tentokrát vydržel. Sněhurka který se jako malý léčil v závislosti na alkoholu, vytušil nebezpečí, vzpomněl si na dětství a instinktivně vypnul metabolismus. Starý křovácký trik. A tak se milé děti stalo, že zatímco sudička Rachančenková, která byla úplně na plech, tancovala po stole a vykřikovala:
     "Sněhurko, Sněhurko - ty dobytku jeden, pojď si zašpásovat, pa da da dam, pa da da dam..., škyt da dam" a obnažovala svoje silikonové tělo, Sněhurka se v klidu díval a přemýšlel, co má vlastně Pem za lubem. Když se pak začala Rachačenková shánět po své kouzelné lahvičce, zaměnil Sněhurka obsah rumu s obsahem zeleně svítící lahvičky se zkříženými hnáty. A tak se stalo, že zlá sudička vypila na den Sněhurkových devatenáctých narozenin svou vlastní substanci, určenou k jeho likvidaci. Ovšem na sudičku, jakožto bytost nadpřirozenou, působí tohle svinstvo jinak, než na obyčejného trpaslíka. A tak se stalo, že se Rachačenková proměnila ve svini. Sněhurka ji pak nechal na svých narozeninách zabít a udělat z ní krásná jelítka a jitrnice a prejt byl a taky hromada masa.
     A jak povídám, tak se stalo a pohádka má šťastný konec. Sněhurka zvítězil nad strašlivánskou a hrozitánskou sudičkou Rachačenkovou, měl se u dívek dobře, ba dalo by se říci, že lépe než dobře a král Evžen IV. si mnul ruce, že svého syna už nikdy neuvidí a četl a četl a četl a pěstoval celer a pořídil si nového pašíka Anastáze a za několik let se mu konečně narodila i dcera, která dostala druhé Evženovo oblíbené jméno - Růženka.


Ale to už je jiná pohádka
Dobrou noc