Volterra podle turistického průvodce Marco Polo – Toskánsko, 2002

 

Silnice plná zatáček se vine nahoru a dolů k bývalému etruskému městu ležícímu ve výšce 555 metrů nad mořem. Déšť a vítr v průběhu staletí změnily původně tuctový kraj v cizokrajnou a fascinující měsíční krajinu, v níž se vytvořili tzv. balze (sesuvy). Půda, která se dodnes zcela neuklidnila, strhla ve Volteře do propasti v posledních desetile­tích část etruských městských hra­deb, jeden klášter a podruhé - me­zitím obnovený - kostel San Giusto. Tyto sesuvy půdy však zároveň odhalily jedinečné památky z obdo­bí kultury villanova z 10.-8. století př. Kristem - a město tak získalo novou turistickou atrakci.

 

Volterra,  kterou  dnes  ovládá mohutná medicejská pevnost (věz­nice), patřila kdysi jako Velathri ke svazu dvanácti  etruských  měst. Zbytky etruských městských hra­deb, dokonale zachovalá brána Ar­co Etrusco a velká sbírka nálezů z oné éry svědčí o období rozkvětu města. Museo Guarnacci (polovina března-říjen denně 9-19 hodin, listopad-polovina března 9-14 hodin, 1. ledna a 25. prosince zavřeno) vy­stavuje přes 600 uren a sarkofágů, nálezy, které rozhodně stojí za zhlédnutí. Kromě uren dekorova­ných realistickými výjevy si zde ještě můžeme prohlédnout vázy a rozličné ozdobné předměty a také hubeňoučkou bronzovou sochu „Ve­černí stín" (Ombra della Sera), jejíž kopie se prodává po celém městě.

 

Římané nazývali toto město Volaterrae a zanechali zde pozdější­mu světu amfiteátr (polovina března-konec října denně 10-13 a 14 až 18 hodin). Dnes však Volterru, kte­rá má 12 000 obyvatel, charakteri­zují středověké budovy a paláce. Jejich centrum tvoří Palazzo dei Priori (radnice) z roku 1208, která se podobá hradu. Naproti ní stojí Palazzo del Pretorio s lodžií se tře­mi oblouky, na rohu Palazzo Incontri z 15. století. V dómu z 12. stole­tí, který má prostou fasádu, si mů­žeme prohlédnout velmi krásnou kazatelnu a staré fresky a skulptu­ry. Osmiboké baptisterium z 13. sto­letí je často využíváno pro výstavy. Museo Civico a Pinakotéka, kde jsou vystavena významná díla umělců florentské školy - zvlášť pozoru­hodné je „Snímání z kříže" od Rossa Fiorentina - sídlí v paláci Pa­lazzo Minucci Solaini (otvírací do­by jako Museo Guarnacci).

 

Volterra je město alabastru, ze všech stran tady slyšíme zvuk bru­sek, obchody jsou přeplněné umě­leckými výtvory z tohoto průhled­ného sádrovce. Galleria Agostiane sídlící v bývalém augustiniánském klášteře prodává staré i moderní práce z alabastru a v obchodě Rossi Alabastro v ulici Via del Madorlo si zpracování alabastru mů­žeme dokonce sami zkusit.

 

Volterra podle serveru www.italie-online.cz

 

Podobně jako mnohá etruská města je Volterra situována na náhorní plošině, odkud se naskýtá ohromující podívaná na okolní kopce. Na mnoha místech vydržely neporušené etruské hradby. Známé Museo Guarnacci (Via Don Minzoni, telefon 0588 – 86347, otevřeno denně) opatruje jednu z nejlepších sbírek etruského umění v Itálii. Upozorňujeme zejména na skupinu více než šesti set etruských uren z alabastru či terakoty. Hodně jich bylo nalezeno v místních hrobkách.


Palazzo dei Priori na Piazze dei Priori je nejstarším středověkým sídlem vlády v Toskánsku. Stavět se začalo v roce 1208 a uvnitř vás očekávají fresky ze 14. století. Dóm v toskánském románské stylu na Piazze San Giovanni má pěknou, reliéfy zdobenou kazatelnu ze 13. století. Vynikající Pinacoteca e Museo Civico (Via dei Sarti 1, telefon 0588 – 87580, otevřeno denně) se může pochlubit pracemi florentských umělců. Ghirlandaiova „Svrchovanost Páně“ (1492) zachycuje Krista vznášejícího se nad idealizovanou toskánskou krajinou. V „Madoně s dítětem a světci“ vyjádřil Luca Signorelli svůj dluh římskému umění skrze reliéfy ve spodní části Mariina trůnu. Jeho „Zvěstování“ (namalované v témže roce) se vyznačuje nádherně vyváženou kompozicí. Z dalších skvostů sbírky jmenujme například manýristické „Kladení do hrobu“ (1521) od Rossa Fiorentina.


Volterru proslavili řemeslníci, kteří z místního alabastru zhotovují umně vyvedené bílé sošky a umělecké předměty.

 
Trhy se konají každou sobotu.


Informační kancelář: Via Giusto Turazza 2, telefon 0588 – 86150.

 

 



Kliknutím se otevře nové okno s mapou celého města

mapa je vřevzatá ze serveru ViaMichelin
www.viamichelin.co.uk