Monterigioni podle serveru www.italie-online.cz

 

Monteriggioni je klenotem mezi středověkými městy na kopci. Bylo založeno roku 1203 a o deset let později se proměnilo v garnizonu. Obepínají je vysoké hradby se čtrnácti dobře opevněnými věžemi, které střežily severní hranici sienské republiky před vpády florentských vojsk.


Danta Monteriggioni natolik uchvátilo, že je připodobnil k nejhlubší propasti v srdci svého „Pekla“, kde přirovnává tuto „kruhovou citadelu … opatřenou věžemi“ k obrům stojícím v příkopu. Na úžasně zachované hradby se vám naskytne ideální pohled ze silnice Colle di Val d´Elsa. Ospalé městečko uvnitř hradeb tvoří velké náměstí, pěkný románský kostel (na náměstí), několik domů, hrstka krámů s řemeslnými výrobky, restaurace a obchody nabízející místní vína Castello di Monteriggioni.


Okolí: Po třech kilometrech na západ od Monteriggioni narazíte na Abbadiu dell´Isola (12. století). Toto bývalé cisterciánské románské opatství muselo být z převážné části přestavěno v 18. století, kdy se zřítila kopule. Pyšní se freskami od Taddea di Bartolo a Vincenza Tamagniho, ale také renesančním oltářem.

 

 



Kliknutím se otevře nové okno s mapou celého města

mapa je vřevzatá ze serveru ViaMichelin
www.viamichelin.co.uk