San Gimignano podle turistického průvodce Marco Polo – Toskánsko, 2002

 

Silueta   tohoto   „Manhattanu Toskánska" se vyznačuje 15 až 54 metry vysokými středověkými ro­dovými věžemi, které jsou na obzo­ru vidět už z velké dálky. Městečko o 7000 obyvatelích se stalo jedním z nejoblíbenějších turistických cílu. a tak je v hlavní sezóně na ulici Via San Giovanni, vedoucí na náměstí před dómem, vždy náležitě živo. Když zabočíme do postranních uliček anebo sejdeme přes náměstí z ná­vrší dolu. rozhostí se kolem nás klid a ticho a často se před námi otevře nádherný výhled do okolí. Ve stře­dověku stálo v San Gimignanu v některých obdobích až 72 opevně­ných obytných věží - na jednu z nich můžeme vystoupit ještě dnes. Je z ní nádherný panoramatic­ký rozhled.

 

Uprostřed architektonicky vy­váženého náměstí Piazza della Cis­terna spočívá krásná travertinová kašna z roku 1237. Náměstí obklo­pené paláci a dvěma věžemi rodu Ardinghelli bylo kdysi obchodním a bankovním centrem města. Hned vedle je dámské náměstí. Dóm vysvětil roku 1148 papež Eugenius II. Roku 1466 ho dosti zá­sadně přestavěl a rozšířil Giuliano da Maiano. Vedle dómu se nachází krásná křížová chodba, kde se po­řádají také koncerty. Interiér dómu každého ohromí nevídanou krásou - všechny stěny jsou totiž zdola na­horu pokryty nádhernými cykly fresek, které vytvořili nejvýznam­nější umělci té doby (Barna da Si­ena, Taddeo di Bartolo, Lippo Memmi, Benozzo Gozzoli a Ghirlandaio) a které se naštěstí dochovaly do současnosti v dokonalém stavu. Na témže naměstí stoji dále Palazzo del Popolo s fasádou ozdobenou erby a s krásným nádvořím, kde dnes síd­lí Museo Civico a Pinakotéka (březen-říjen denně 9.30-19 30 hodin, listopad-únor denně   10.30-17.30 hodin), a Palazzo del Podesta a Palazzo della Propositura ze 13. stole­tí. Na severu, nedaleko brány Por­ta San Matteo se nachází klášter Sanť Agostino ze 13. století. V in­teriéru jeho kostela si můžeme pro­hlednout strhující fresky zobrazují­cí výjevy ze života svatého Augusti­na, které jsou dílem Benozza Gozzoliho.

 

 

San Gimignano podle serveru www.italie-online.cz

 

Třináct věží rýsujících se nad San Gimignanem si vystavěly znepřátelené šlechtické rody ve 12. a 13. století. Tehdy městu přinesla neuvěřitelné bohatství jeho poloha na hlavní poutní cestě ze severní Evropy do Říma. Mor v roce 1348 a pozdější odklonění poutní cesty však nakonec vedly k hospodářskému úpadku, ale zároveň i zachování středověkého vzhledu San Gimignana. Na tak malé město oplývá San Gimignano množstvím uměleckých děl, vynikajících obchůdků a restaurací.


Piazza del Duomo se může pochlubit mnoha památnými budovami, včetně Palazza Vecchio del Podesta (1239), jehož věž je zřejmě nejstarší ve městě.


Museo Civico (Palazzo del Popolo, Piazza del Duomo, telefon 0577 – 940008, muzeum a věž otevřeny v létě denně) – fresky na nádvoří tohoto muzea nesou erby starostů a radních San Gimignana. Jedna z nich zachycuje „Pannu Marii s dítětem“ od Taddea di Bartolo. První veřejnou místností je Sala di Dante s nápisem prozrazujícím básníkovu návštěvu v roce 1300. Stěny krášlí lovecké výjevy a rozměrná freska „Maesty“ (1317) od Lippa Memmiho. V horním podlaží je soustředěna umělecká sbírka, která obsahuje mimo jiné i nádherná díla od Pinturicchia, Bartola di Fredi, Benozza Gozzoliho a Filippina Lippiho. Proslulý cyklus fresek „Svatební výjev“ od Memma di Filippucci (rané 14. století) zobrazuje mladý pár oddávající se společné koupeli a uléhající na lože. Zprostředkovává tak neobvyklý pohled do života lidí v Toskánsku 14. století.


Collegiata (Piazza del Duomo, otevřeno denně) -tento románský kostel z 12. století freskami překypuje. Malby v severní lodi líčí 26 epizod ze Starého zákona (1367) od Bartola di Fredi. Protější stěnu pokrývají výjevy ze „Života Krista“ (1333 – 41) od LippaMemmiho. V zadní části kostela se neopomeňte podívat na scény z „Posledního soudu“, ztvárněné Taddeem di Bartolo. Ghirlandaiovy fresky (1475) dekorují malou kapli Santa Fina a nedalekou lodžii.


Sant´Agostino (Piazza Sant´Agostino, otevřeno denně) – kostel Sant´Agostino byl vysvěcen roku 1298. Má jednoduchou fasádu, jež ostře kontrastuje s hýřivým rokokovým interiérem (kolem 1740), navrženým Vanvitellim. Nad hlavním oltářem si všimněte „Korunování Panny Marie“ z roku 1483 od Piera del Pollaiuolo. Chór vyzdobil freskami ze života sv. Augustina (1465) florentský umělec Benozzo Gozzoli. V Cappelle di San Bartolo napravo od hlavního vchodu uvidíte umně vyvedený mramorový oltář, jenž dokončil Benedetto da Maiano v roce 1495.


Trhy se konají každý čtvrtek.


Informační kancelář: Piazza del Duomo 1, telefon 0577 – 940008.

 

 



Kliknutím se otevře nové okno s mapou celého města

mapa je převzatá ze serveru ViaMichelin
www.viamichelin.co.uk